Bloomberg: Κοντά σε ιστορική συμφωνία ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία που θα αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Κοντά σε ιστορική συμφωνία ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία που θα αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή
Το σχέδιο περιλαμβάνει κίνητρα για το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία πλησιάζουν σε μια ιστορική συμφωνία που θα προσφέρει στο βασίλειο εγγυήσεις ασφάλειας και θα ορίσει το πιθανό μονοπάτι για διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ εάν η κυβέρνησή του τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Η συμφωνία έχει να υπερκεράσει πολλά εμπόδια, αλλά θα ισοδυναμούσε με μια νέα εκδοχή του πλαισίου που καταργήθηκε όταν η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου προκάλεσε τη σύγκρουση στη Γάζα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες και πολλοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία εντός εβδομάδων, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή. Πέρα από την ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, θα ενίσχυε τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή εις βάρος του Ιράν και ακόμη και της Κίνας.

Το σύμφωνο μπορεί να προσφέρει στη Σαουδική Αραβία έναν διακανονισμό τόσο ισχυρό ώστε να χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας των ΗΠΑ ή ακόμη και να δώσει στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο πρόσβαση σε προηγμένα αμερικανικά όπλα που προηγουμένως ήταν εκτός ορίων. Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα κληθεί να συμφωνήσει να περιορίσει την κινεζική τεχνολογία από τα πιο ευαίσθητα δίκτυα του έθνους του με αντάλλαγμα μεγάλες επενδύσεις των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη και τους κβαντικούς υπολογιστές και θα λάβει την αμερικανική βοήθεια για να αναπτύξει το μη στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα.

Μόλις οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία καταλήξουν στη συμφωνία τους, θα δώσουν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μια επιλογή: είτε να συμμετάσχει στη συμφωνία, η οποία θα συνεπαγόταν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά, περισσότερες επενδύσεις και περιφερειακή ολοκλήρωση, είτε να αφεθεί πίσω. Οι βασικοί όροι για τον Νετανιάχου δεν θα ήταν διόλου αμελητέοι - ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα και η συμφωνία για μια διέξοδο για το παλαιστινιακό κράτος.

Η πρόταση αντιμετωπίζεται με αμφιβολία και μπορεί να μην υλοποιηθεί, παραδέχτηκαν οι πηγές.

Το να πειστούν οι Αμερικάνοι νομοθέτες να εγκρίνουν μια συμφωνία που δεσμεύει τις ΗΠΑ να προστατεύσουν στρατιωτικά τη Σαουδική Αραβία θα ήταν μια τρομακτική προοπτική για τον Λευκό Οίκο, ειδικά εάν το Ισραήλ επιλέξει να μην συμμετάσχει σε αυτήν. Πολλοί νομοθέτες παραμένουν επιφυλακτικοί για τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, τον 38χρονο ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, μετά τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες το 2018. Είναι επίσης ανήσυχοι για τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, μαζί με άλλα μέλη του καρτέλ του ΟΠΕΚ+, για να δώσουν ώθηση στις τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεχώρισε η Shell από τις άλλες πετρελαϊκές με καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη στο α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider